Uskrsnu Isus doista, u ranu zoru uskrsnu!

Draga braćo i sestre!

Uskrsno je jutro. Ove godine drugačije nego prijašnjih godina, drugačije nego ikad u povijesti.
Nema one jutarnje užurbanosti koja nas je inače ispunjavala: Trebalo je složiti košaricu hrane koju ćemo ponijeti na blagoslov u crkvu, na “ranu mešu”. Trebalo se požuriti dok bude još mjesta. Nećemo ove godine pažljivo i puni ganuća slušati onaj evanđeoski izvještaj: “Rano ujutro, još za mraka dođoše žene na grob i nađoše da je prazan”. Nećemo iz svega glasa pjevati poznatu uskrsnu pjesmu: „Uskrsnu Isus doista, u ranu zoru uskrsnu!“
Neće biti onoga redovitog uređivanja i pripremanja kako bismo jedni s drugima proslavili središnji kršćanski blagdan – Uskrs.
Ovdje u Krapini prijašnjih bismo Uskrsa pjesmom i molitvom uz pratnju glazbe prolazili središnjim ulicama Grada, kako bismo svakom čovjeku i svim stanovnicima razglasili ovaj važan događaj: Isus je živ, Isus je uskrsnuo.
Pogodila nas je dobrano ova svjetska pandemija; zaraza, korona virus, covid 19… Pogodila je nas kršćane možda čak i više nego li sve druge jer nam je iz ruke izbijeno oružje kojim smo se hrabrili i borili protiv svih nevolja – zajedništvo. Kako ono molitveno, tako i ono sakramentalno.
Sada moramo ostati doma, ne smijemo biti zajedno. To se odnosi i na slavljenje sv. misa, sudjelovanje u zajedničkim pobožnostima i molitvama.
Dragi vjernici, draga braćo i sestre.
U trenucima nevolja, kušnja, ratova i bolesti mi kršćani pokazujemo svoje pravo lice. Znamo kome smo povjerovali. Znamo na koga se uvijek možemo osloniti.
Obično kad dođe neka nevolja u obitelji, tada se djeca stisnu uz svoje roditelje i privinu jedni uz druge kako bi se spasili. Sada u ovoj nevolji stisnimo se uz našeg Spasitelja koji nam s križa progovara: “Ne bojte se, ja sam s vama”…

Ovoga Uskrsa pobrinimo se da u našim obiteljima i u našim srcima ponovno uskrsne živi Bog – Isus Krist. Onaj koji je za nas trpio, umro i uskrsnuo. Ovoga Uskrsa neće biti važno tko će imati ljepšu košaricu i bogatiji stol, nego će biti važno da smo živi i zdravi, da imamo jedni druge. I molit ćemo Blagoslov Božji za sve. Da vrati one zalutale, da iscijeli rane ranjenima, da nam svima vrati sigurnost, zdravlje i mir.
To može samo živi, uskrsnuli Gospodin. Dopustimo mu da živi u našim srcima i našim obiteljima, u našim savjestima i cijelom našem životu.
Stoga još jednom svima Vama, dragi župljani župe Sv. Nikole u Krapini, ali i svim ljudima dobre volje čestitam; Sretan i Blagoslovljen Uskrs.
Isus uskrsnuli živi je s nama, ne bojte se!
Vaš župnik Davor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *