Koncert u župnoj crkvi Krapina

U ponedjeljak, 5. prosinca u 18.00 sati će u Župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Krapini djela poznatih europskih i domaćih kompozitora izvesti Branko Mihanović na oboi i Ljerka Očić na orguljama. Ovaj se koncert održava u sklopu koncerata orgulja Heferer.

Program:

LJERKA OČIĆ, jedna je od najistaknutijih  hrvatskih glazbenih umjetnica. Nastupala je u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Australiji, Japanu, Maleziji, Rusiji, Azerbajdžanu, Gruziji, Sibiru, Ukrajini, Moldaviji, na znamenitim orguljama , te u okviru glazbenih sezona svjetskih metropola, od New Yorka do Moskve,Tokya ,Sidneya , Kuala Lumpura , održavši preko 1300 koncerata.

U okviru  tematskih koncertnih programa predstavila je  cjelokupne orguljske opuse F. Mendelssohna, C. Francka, J.Brahmsa i F. Dugana, te je tijekom dvije koncertne sezone (2013.-2015.) održala 20 koncerata u okviru projekta  „Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove od 16. -21. stoljeća“ .  Održava majstorske tečajeve interpretacije u zemlji i inozemstvu. Članica je međunarodnih žirija orguljaških natjecanja.

Do sada je snimila 30 nosača zvuka za domaće i inozemne diskografske kuće. Autorica  je niza televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi. Bavi se  publicistikom, te je  uz stručne članke, redaktorski i istraživački rad na hrvatskoj orguljskoj literaturi ,  2004.  objavila knjigu eseja „Orguljska umjetnost“  u izdanju Matice hrvatske. 2006. objavila je i knjigu  na temu novog metodičkog pristupa podučavanju orgulja, „Orgulje..energija duha“. Učestalo je pozivana na europske  glazbene akademije (Ljubljana, Weimar, Mannheim, Trossingen,  Verona) na gostovanja  u okviru Erasmus programa. Od studenog 2014. do 2019. g , prodekanica je za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Dobitnica  je niza prestižnih međunarodnih i domaćih priznanja,  od  nagrade „Milka Trnina“ do nekoliko diskografskih nagrada „Porin“,  pedagoških nagrada, Nagrade Grada Zagreba,  najviše državne nagrade „Vladimir Nazor“ , te a odlikovanja  Reda  DANICE SA LIKOM MARKA MARULIĆA  za doprinos kulturi. 2017. stekla je doktorat umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu sa temom „Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove od 16. do 21. stoljeća“.

Do sada je snimila 30 nosača zvuka za domaće i inozemne diskografske kuće. Autorica  je niza televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi. Bavi se  publicistikom, te je  uz stručne članke, redaktorski i istraživački rad na hrvatskoj orguljskoj literaturi ,  2004.  objavila knjigu eseja „Orguljska umjetnost“  u izdanju Matice hrvatske. 2006. objavila je i knjigu  na temu novog metodičkog pristupa podučavanju orgulja, „Orgulje..energija duha“. Učestalo je pozivana na europske  glazbene akademije (Ljubljana, Weimar, Mannheim, Trossingen,  Verona) na gostovanja  u okviru Erasmus programa.

Od studenog 2014. prodekanica je za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. 2016. Primila je Nagradu Grada Zagreba  za ciklus od 20 koncerata pod nazivom „Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove od 16. do 21. stoljeća“.

2017. stekla je doktorat umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu sa temom „Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove od 16. do 21. stoljeća“

Oboist Branko Mihanović pohađao je Muzičku akademiju u Zagrebu te diplomirao na Visokoj državnoj glazbenoj školi u Freiburgu u klasi prof.  Heinza Holligera. Bio je solo oboist Opere HNK u Zagrebu te od 1984. Do 2001. prvi oboist orkestra Zagrebačke filharmonije.   2001. izabran je za docenta,  a od 2013. za redovnog profesora oboe na  Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Solistički je nastupao u većini europskih zemalja,  Kini,  Južnoj Americi,  SAD-u  te održao brojne  koncerte uz pratnju  renomiranih hrvatskih I inozemnih orkestara.  Ravnateljem Opere HNK u Zagrebu  imenovan je u dva mandata  u razdoblju od 2005. do 2013. godine. 2016. Imenovan je umjetničkim ravnateljem Osorskih glazbenih večeri.Bio je član  žirija domaćih i međunarodnih natjecanja kao I mnogobrojnih komornih ansambala poput Zagrebačkog puhačkog trija, Zagrebačkog puhačkog ansambla, ansambla Musica viva,  ansambala Cantus i Acoustic project. Brojne snimke ostvario je za Croatia records, Cantus, Aquaria records, Orfej I potrebe Hrvatskog radija. Dobitnik je strukovne nagrade “Milka Trnina”  Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *