TIJELOVO U ŽUPI SV. NIKOLE – KRAPINA

Svetkovina Tijelova u našoj je župi svečano obilježena. Slavlje je započelo već jutarnjom sv. misom na kojoj su sudjelovali mnogi vjernici te je crkva bila prilično ispunjena. A svečanu sv. misu u s početkom 10 sati je predvodio i propovijedao krapinski gvardijan, fra Franjo Tomašević koji ove godine slavi svoj zlatni svećenički jubilej. U koncelebraciji je bio domaći župnik Davor Štuljan, te trajni đakon Slavko Milaković. Prije same sv. mise na prostoru ispred je crkve zasvirao Gradski Puhački Orkestar te uz ritam i glasnu svirku probudio i one pospane, a na ulazu se postrojila Počasna postrojba Grada Krapine i tako dočekala sve sudionike ovoga slavlja.
U crkvi su se uz redovite vjernike, ministrante, čitače i župne suradnike okupili i pripadnici Dobrovoljnog Vatrogasnog društva, zatim Društvo Izviđača u svojim lijepim plavim odorama te društvo Hrvatska Žena – svi iz Krapine. Posebni ukras crkve su bili ovogodišnji prvopričesnici i druga djeca (njih preko pedeset) koji su obukli bijele haljinice te kao “rekvizit” imali papinske žuto-bijele zastavice. Procesijsko “nebo” nosili su aktivni župljani iz Polja Krapinskog koji su za tu prigodu obukli lijepo izvezene i sašivene starinske rubače i nošnju. Radovan Vragović, Dragutin Perper, Dragutin i Zdravko Poslon. Na taj način smo doživjeli i dašak tradicije.
Ova je sv. misa bila posebna i po tome jer su se svi vjernici na misi pričestili pod obje prilike – Isusovim Tijelom i Krvlju.
Poslije sv. mise formirana je procesija i započeo hod kroz četiri postaje u Gradu. Prva je postaja bila u župnoj crkvi, druga kod poprsja Ljudevita Gaja na istoimenom trgu, treća kod kipa Sv. Ivana Nepomuka na mostu, a četvrta u franjevačkoj crkvi Sv. Katarine. Procesija je krenula za križem, a “Presveto” u pokaznici Gradom Krapinom ponio je krapinski župnik vlč. Davor Štuljan. Čitava procesija se odvijala pod budnim okom i u organizaciji krapinske policije kojoj ovom prilikom zahvaljujemo regulaciji i organizaciji prometa.
Poslije četvrte postaje cijela crkva je radosno zapjevala “Tebe Boga Hvalimo”, a tu smo hvalu stvarno doživjeli u sv. misi i samoj procesiji jer smo se družili i hodali sa samim Isusom prisutnim u Sv. Hostiji.
Čitavo, skoro dvosatno slavlje, završilo je prigodnim domjenkom u franjevačkom samostanu u kojem su sudionici mogli naći okrepu i osvježenje za kojim su čeznuli i koje su zavrijedili.
S obzirom da slika govori više od tisuću riječi, o samom događaju neka Vam više progovore fotografije koje donosimo u prilogu.
Hvala još jednom svima koji su na bilo koji način sudjelovali i učinili da nam ovogodišnje “Tijelovo” bude na ponos i radost.

Foto album

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *