Kardinal Bozanić u Poznanovcu predvodio misu u prvoj crkvi izgrađenoj u čast sv. papi Ivanu Pavlu II. u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prevodio je u Poznanovcu euharistijsko slavlje u povodu 20. obljetnice drugog pohoda svetoga pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Oko tri tisuće vjernika i pedeset svećenika iz župa Zagrebačke nadbiskupije, ali i drugih nad/biskupija sudjelovalo je u subotu, 20. listopada, na euharistijskom slavlju u Poznanovcu u Hrvatskom zagorju.

Govoreći o razlozima okupljanja, Kardinal je najprije naveo 20-tu obljetnicu pohoda svetoga pape Ivana Pavla II. Zagorju, srcu Zagorja – Mariji Bistrici, u kojem je 3. listopada 1998. blaženim proglasio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca. „Danas želimo baš u ovoj crkvi toga se sjetiti i Bogu zahvaliti za tu milost. I to providonosno u ovoj crkvi građenoj u čast sv. pape Ivana Pavla II. Nije li to događaj, nisu li to spomeni koji nas trebaju potaknuti da dublje promišljamo kako usred svih ljudskih planova stoji Netko tko, kako je zapisao papa Ivan Pavao II., vodi ljudsku povijest?“, zapitao je Kardinal navodeći još jedan razlog susreta, a to je 40-ta obljetnica otkako je 16. listopada 1978. godine za papu izabran tada krakovski nadbiskup kardinal Karol Wojtyla. Navodeći da sv. papa Ivan Pavao II. i bl. Alojzije Stepinac imaju mnogo toga zajedničkoga, kardinal Bozanić naveo je tri odlike sažete u tri životne odrednice i maksime njihova života: ne bojte se, Isus je središte, otkupitelj čovjeka i treće – totus tuus, sav tvoj.

Ne bojte se! Otvorite širom vrata svoga srca Kristu! Tim riječima 22. listopada 1978. godine, Crkvi, ali i cijelome čovječanstvu obratio se u nastupnoj misi svog pontifikata sveti papa Ivan Pavao II. „Rekao je – ne bojte se Krista! Ne bojte se Boga! Otvorite vrata svog srca Kristu jer On zna najbolje što je u tebi. Braćo i sestre, onaj koji osjeća strah pred Bogom, olako se prepušta zlu i grijehu. Ivan Pavao II. cijelog je života upravo to svjedočio – najslobodniji čovjek je onaj koji je slobodan pred Bogom. Kad možeš poput bl. Alojzija Stepinca stati pred Boga i reći – moja je savjest čista, moja je savjest mirna, tada si slobodan. I zato se bl. Alojzije nije bojao ni zatvora, ni prije toga suda, ni kasnije u zatočeništvu. Vjerovao je čvrsto da će dobro i Bog pobijediti.“ Sveti papa Ivan Pavao II. i bl. Alojzije bili su slobodni ljudi, jer su bili potpuno predani Bogu Isusu Kristu. Najslobodniji čovjek je onaj koji se daje Bogu, jer jedino je Bog garant čovjekove slobode i čovjekova dostojanstva.

Podsjetivši da je Otkupitelj čovjeka (Redemptor hominis) naslov prve enciklike sv. pape Ivana Pavla II., kardinal Bozanić je istaknuo kako nas jedino Isus može spasiti. „Sv. papa Ivan Pavao II. bio je mistik koji je na osobiti način doživljavao Božju blizinu“, rekao je Kardinal, „a draga braćo i sestre, onaj čovjek koji je blizu Bogu, blizu je jako i samome sebi i jedino kad smo blizu Bogu i sebi, možemo biti sposobni biti bližnji i drugome, osobito onome koji je u potrebi“. Svojim su životima svjedočili koliko je Bog bogat milosrđem. Podsjetivši na to da nas je sveti papa Ivan Pavao II. tri puta pohodio i dva puta katolike Hrvate u Bosni i Hercegovini, Kardinal je rekao da mu to nije bilo lako, osobito prilikom zadnjeg pohoda 2003. godine, ali nije se štedio „jer je osjetio da je potreban da nam bude blizu, da nas ohrabri, da nam da snage, da probudi u nama povjerenje i onaj pravi ljudski ponos“.

 

Danas molimo Boga da svima oprosti i da pomiri našu prošlost, kako bismo, ne opravdavajući zločine iz prošlosti, pomireni nastavili dalje s pouzdanjem u Božje milosrđe i oproštenje. Zbog nas, zbog naših mladih i djece, za novo vrijeme

 

Govoreći o trećoj odrednici života sv. pape Ivana Pavla II. i bl. Alojzija Stepinca – njihovu duboku predanost Blaženoj Djevici Mariji, kardinal Bozanić je podsjetio na atentat na sv. papu Ivana Pavla II. koji je na njega izvršen 13. svibnja 1981. godine na Trgu sv. Petra u Rimu. Sveti je Papa zapisao da je taj metak koji je ispalio profesionalni atentator bio rukovođen, skrenut tako da ga ne usmrti i za to je zahvaljivao upravo Blaženoj Djevici Mariji, Gospi Fatimskoj.

I on i bl. Alojzije Stepinac bili su svjedoci velikih zala 20. stoljeća – nacizma, fašizma i komunizma. Obojica su oprostili. I svojim tužiteljima, napadačima i onima koji su ih htjeli smaknuti. „I mi smo ovdje svjedoci Božjeg milosrđa. Providonosno, baš u Poznanovcu. Zahvaljujemo Bogu i želimo reći da je i ova crkva svjedok na ovom mjestu u našem lijepom, zelenom i hrvatskom Zagorju Božjeg milosrđa. Jer i kroz Zagorje je prošla kolona smrti. Danas molimo Boga da svima oprosti i da pomiri našu prošlost, kako bismo, ne opravdavajući zločine iz prošlosti, pomireni nastavili dalje s pouzdanjem u Božje milosrđe i oproštenje. Zbog nas, zbog naših mladih i djece, za novo vrijeme.“

Potrebno nam je, rekao je Kardinal, predati se Mariji, poput sv. Pape i bl. Alojzija. Biti posve Njeni što tako često volimo pokazivati hodočasteći Majci Božjoj Bistričkoj. Ispričao je zatim iskustvo vlastitog susreta sa sv. papom Ivanom Pavlom II. u kojem je on posvjedočio duboku dirnutost koju je doživio za pohoda Hrvatskoj molitvom Anđeoskog pozdravljenja.

Homiliju je kardinal Bozanić završio nadovezujući se na stihove iz jedne pjesme sv. pape Ivana Pavla II.: „’Tamo gdje Tebe (Bože) nema, čovjek je bez kuće’. Gdje je Bog, tamo je čovjek u kući, a kuća je znak blizine, znak ljubavi, zajedništva i sigurnosti. Dodat ću – tamo gdje crkve nema, čovjek je bez svoga doma“ poručio je kardinal Bozanić.

Prije završnog blagoslova okupljenima se još jednom obratio kardinal Bozanić zahvalivši na poklonu i upućenim željama. „Ovo je prva crkva izgrađena u čast sv. papi Ivanu Pavlu II. u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Dragi vjernici Poznanovca, dragi vjernici župe Mače, budite ponosni na tu činjenicu”, kazao je kardinal. Napomenuo je da je u godini sv. Josipa započela izgradnja još jedne crkve – posvećene sv. Josipu u Stubičkim Toplicama, tako da je Zagorje bogatije za dvije nove crkve.

Izrazivši radost što je današnje slavlje okupilo mnogobrojne svećenike iz župa Zagrebačke nadbiskupije, Kardinal je zahvalio župnicima, dekanima i arhiđakonu Zagorskog arhiđakonata mons. Ivanu Mikleniću za njihovu prisutnost: „Sve to govori da ni naša Nadbiskupija, ni Hrvatska ni hrvatski narod nikad ne smije zaboraviti što je sveti papa Ivan Pavao II. učinio za nas.“

 

 

Istaknuvši kako je iza izgradnje crkve stajala cijela Nadbiskupija i on sam osobno poticao i podupirao, Kardinal je rekao da danas želi spomenuti samo jedno ime bez kojega sigurno danas ne bismo bili u ovoj crkvi, a to je župnik župe Mače, gdje se nalazi Poznanovec, vlč. Stjepan Halužan: „Svima nama, a vama posebno, dobro je poznato s kolikom ljubavlju, s kolikim samoprijegorom i s kolikom požrtvovnošću se je predao ovom djelu i njegovo ime će ostati zapisano za povijest.

Tijekom euharistijskog slavlja, na oltarnom prostoru bio je izložen relikvijar bl. Alojzija Stepinca. Kardinal Bozanić za ovu prigodu darovao je župi Mače nekoliko stotina primjeraka svoje knjige pod naslovom Ivan Pavao II., Papa hrvatske nade koju su vjernici uz dobrovoljni prilog za izgradnju crkve u Poznanovcu mogli uzeti i još će moći uzeti sebi za uspomenu i čuvanje spomena na dar sv. pape Ivana Pavla II. i njegova tri pohoda Hrvatskoj.

IKA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *