Biskup Šaško krstio šesto dijete obitelji Golub i blagoslovio novu kapelu u Žutnici

Nedjelja, 5. studenoga 2017., bio je poseban dan za Župu sv. Nikole biskupa u Krapini. Naime, krapinsku je župu pohodio pomoćni zagrebački biskup, mons. Ivan Šaško i u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa krstio je Ivanu Golub, šesto dijete Željka i Marine Golub. Vidljivo radostan, biskup Šaško je u homiliji na temelju naviještenog ulomka iz Matejevog evanđelja svima posvijestio, kako bi se svi mi trebali suočiti s naviještenim Evanđeljem, pozivajući se na citat iz Evanđelja koji govori „Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen,“ naglasivši, da bi se svatko, bio on svećenik ili vjernik laik, trebao zapitati, čini li on neke stvari samo da bi netko to vidio, dao mu priznanje, govorio lijepo o njemu ili ipak radi toga jer ga uistinu vodi njegova plemenitost i želja za činjenjem nečeg lijepog. Naglasivši kako su Isusove riječi u Evanđelju sačuvane radi nas danas, biskup Šaško je poručio okupljenim vjernicima kako u svojim srcima moraju nositi samo ljubav i po njoj djelovati. Nadalje, biskup je naglasio kako valja znati, da u životu trebamo biti primjer drugim ljudima i biti oni zbog kojih će i drugi poželjeti činiti lijepe stvari u svome životu. Kao veliki problem današnjice, biskup je naveo dvoličnost koju je okarakterizirao kao osobinu u kojoj je Bog suvišan, kao osobinu koja nas vodi putem suprotnim od puta kojim kao vjernici trebamo težiti.

Biskup je pohvalio supružnike Golub i čestitao im na prihvaćanju dara života. „Hvala Vam na prihvaćanju novog života kojim svjedočite svoju poniznost“, rekao je roditeljima biskup Šaško. Naglasivši, kako se vjernici ne bi trebali obazirati na stavove današnjice koji govore da se velik broj djece ne isplati, biskup je rekao kako je svako novo dijete novi znak ljubavi i radosti, novo blago svake obitelji.  Osvrnuvši se na stavove koji govore da velik broj djece oduzima slobodu roditeljima biskup je naglasio kako novi život donosi nešto sasvim suprotno – ono otvara prostor nove slobode. Biskup Šaško spomenuo je i simboliku imena novokrštene djevojčice Ivane, koje govori kako je ona Božja ljubav i milosrđe koju nam naš Otac svakodnevno pokazuje kroz jednostavne znakove i pokazatelje svoje ljubavi prema nama. Na kraju homilije biskup je okupljenim vjernicima poručio da je za život svakog čovjeka bitno, da on makne masku sa svog života, da raste u ljubavi i shvati da se posvuda oko njega nalaze znakovi koji nas vraćaju na ono bitno u životu – na ljubav i životnu radost.

Nakon završenog misnog slavlja u župnoj crkvi, biskup Šaško, prečasni Tomica Šestak, župnik krapinske župe i dekan Krapinskog dekanata, zajedno s vjernicima, uputili su se prema novosagrađenoj kapeli u Žutnici, naselju koje se nalazi na području krapinske župe. Kapelu koja će biti posvećena bl. Alojziju Stepincu, sagradili su svojom dobrotom i donacijama, sami župljani krapinske župe.

Sretan zbog velikog broja okupljenih vjernika, biskup je konstatirao kako je kapela „radosno premalena“ i vjernicima poručio, neka ona bude mjesto susreta s Bogom, mjesto molitve i utjehe.

Zlatko Erdelja, župni medijski suradnik

Print Friendly
Ovaj unos je objavljen u Misao dana. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>